Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τα καλοκαίρια μας δουλειά... κι άνεργοι τους χειμώνες!!!

  Το καλοκαίρι του 2013 φτάνει στην κορύφωση του. Και χρονικά, μιας και βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούλη και επειδή ξεκινάει το λεγόμενο και high season στις τουριστικές περιοχές που αποταμιεύουν το καλοκαίρι για να βγάλουν μετά το χειμώνα. Τα μεγάλα ξενοδοχεία εξακολουθούν να είναι γεμάτα -ας όψεται το all inclusive πακέτο- και σιγά σιγά ξεκινάνε να γεμίζουν και οι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Οι παραλίες πλέον κατακλύζονται από κόσμο και το μέρος είναι πνιγμένο από Ευρωπαίους -και όχι μόνο- με ψηφιακές φωτογραφικές κρεμασμένες στο λαιμό.



  Όσων αφορά τον τομέα business θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στη λεγόμενη και ...βαριά βιομηχανία του οικοπέδου μας. Τα μεγάλα ξενοδοχεία λοιπόν, εδώ και καιρό μονοπωλούν την εξυπηρέτηση του τουρίστα - πελάτη με τα πακέτα all inclusive. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτά τα πακέτα είναι deals στα οποία ο πελάτης πληρώνει στο ξενοδοχείο για διαμονή, διατροφή, ψυχαγωγία, πισίνα, παραλία. Για όλα δηλαδή. Ο τουρίστας θα έρθει και θα καταναλώνει σχεδόν μόνο στο ξενοδοχείο του. Λόγω των all inclusive πακέτων, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι πάνω-κάτω γεμάτες από τον Μάιο και θα συνεχίσουν έτσι μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Η μάχη των μεγάλων μονάδων με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι άνιση. Είναι εμφανέστατο το γεγονός ότι ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι τίγκα, τα περισσότερα μαγαζιά βαράνε μύγες. Ειδικά στις ταβέρνες -μιλώντας εκ πείρας- το γεγονός να έρχεται ο τουρίστας με το βραχιολάκι -χαρακτηριστικό του all inclusive- και να τρώει ένα σνακ ίσα για να τον κρατήσει μέχρι το κυρίως γεύμα στο ξενοδοχείο, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι φανς της 'ελεύθερης αγοράς' και του καπιταλιστικού συστήματος θα σκεφτούν ότι τα ξενοδοχεία απλά ανεβάζουν τον ανταγωνισμό. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι στα ξενοδοχεία αυτά έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις φιλέτα ακόμα και πάνω σε αιγιαλούς τους οποίους έχουν μετατρέψει σε ιδανικές παραλίες αποκλειστικά για πελάτες του ξενοδοχείου. Δηλαδή αν πας να κάνεις το μπανάκι σου σαν περαστικός, τρως πόρτα. Αν νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος να κολυμπήσεις όπου γουστάρεις, είσαι γελασμένος.
Επίσης, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μιας και όπως είπα και παραπάνω χαρακτηρίζονται σαν βαριά βιομηχανία απολαμβάνουν χαμηλότερο ποσοστό ΦΠΑ. Ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία που παρέχουν υπηρεσία all inclusive είναι στο 6.5% !!!!!! Ο κυρ Μήτσος με την ταβέρνα παραδίπλα στο 23%. Δηλαδή του κυρ Μήτσου και του έχει κόψει τη δουλειά το ξενοδοχείο και πρέπει να αποδώσει και σχεδόν τετραπλάσιο φόρο!!!
Όσων αφορά το προσωπικό των ξενοδοχείων? Η πρόσφατη κατάργηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη πιάσει τόπο. Στα ξενοδοχεία εργάζονται πολλοί άνθρωποι από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είχαν να κάνουν με τα τουριστικά και απολαμβάνουν τον ντροπιαστικό μισθό των 380 ευρώ το μήνα!!! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία φέτος έχουν αρχίσει και δέχονται πολύ κακές κριτικές. Ας λουστούν τη δυσφήμηση που δημιούργησαν μόνοι τους. Όταν δίνεις 380 ευρώ το μήνα, δε νομίζω ότι εξασφαλίζεις φιλότιμο, ορεξάτο και με καλή διάθεση προσωπικό. Θα πάρεις ότι σου αξίζει. Και η απληστία δεν αξίζει τίποτα.
 Με αυτά και με τα άλλα λοιπόν, τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε κλίμα high season από τον Μάη και εδώ και 2-3 μέρες έχει έρθει αυτό το κλίμα για όλους γενικότερα. Προσωπικά, έχω λιώσει ένα ζευγάρι παπούτσια στη δουλειά και στη συνέχεια αναμένεται να λιώσω και το κορμί μου. Αλλά εντάξει. Χαμπαριάζουμε εμείς ρε μου&^%*&να?!?!? Το κορμί βαστάει ακόμα γερά μιας και δεν έχω πρόβλημα μετά την βάρδια να διαλύσω τη ρακέτα του Ράκου μέχρι πριν λίγες μέρες, και πλέον τη ρακέτα του φίλου μου του Ανώμαλου και στη συνέχεια όποιου κατηφορίσει προς το νησί. Μαζί με το κορμί βαστάει ακόμα και η ψυχολογία. Σε αυτό βοηθάει σίγουρα η καθημερινή βουτιά και έκθεση στον ήλιο με το στυλ της σαύρας.

Ή κάποια ποδηλατάδα με την Εφάρα...

...για μια βουτιά στο Αμμούδι

Κάποιες μαζώξεις που για πρώτη φορά στη ζωή μου μπορούν να γίνουν στο χώρο μου. Αυτό ήταν και ένας από τους βασικότερους λόγους που επέλεξα το νησί για φέτος το καλοκαίρι.

Στην κουζίνα του Σταυρή για μακαρονάδα αλανιάρικη από την πετυχημένη μαγειρική ομάδα Λόκας - Αλέκος- Σταυρής

Και στο μπαλκόνι.. ντόπια ρακή με συνοδεία μπύρας 

Αντίστοιχες τέτοιες καταστάσεις δημιουργούνται και στη Χερσόνησο όπου πηγαίνω μια φορά τη βδομάδα να δω τα φιλαράκια που λιώνουν κι αυτοί τα κορμάκια τους στο μεροκάματο. Συναντιόμαστε τα κουρασμένα παλικάρια να τα πούμε λίγο να γελάσουμε, να αλλάξουμε λίγο ο ένας τον ρου του άλλου. Να πάει το μυαλό μας εκεί που πάει συνήθως όταν κάνουμε παρεάκι μεταξύ μας και να ξεκολλάει από τη βάρδια, από το πακέτο που έφαγες σήμερα, τον μαλάκα που συνάντησες, τη μανούρα με το 'αφεντικό' κλπ. Αυτά μπορούν να περιμένουν για να γουστάρουμε και λίγο...

Αρχικά θα τσιγαρίσουμε το κρέας...

...Έπειτα θα ρίξουμε τα μονάκριβα λαχανικά μας...

...λίγη ντοματούλα τριμμένη και ετοιμάζεται ο μεζές που θα συνοδεύσει τις ρακές μας...

Το να τρωγοπίνεις είναι η αγαπημένη μου συνήθεια των Κρητικών. Εδώ δεν πίνεις απλά τη ρακή. Τσιμπάς παράλληλα. Γι' αυτό πλέον στην Αθήνα δυσκολεύομαι να γουστάρω στα περισσότερα ρακάδικα. Γιατί πρέπει να δώσεις ένα σκασμό λεφτά για το αυτονόητο. Ρωτήστε και τον Ράκο που έζησε τη φάση τόσες μέρες εδώ, πόσο θα γουστάρει την επόμενη φορά που θα πάει σε κάποιο ρακάδικο στην Αθήνα και θα του σερβίρουν ποδόζουμο με φυστίκια για μεζέ!! Εδώ το φαγητό έχει πραγματικά άλλη αξία! Και θα παραθέσω και το highlight!

Σαλάτα αποκλειστικά από τον κήπο του Ανώμαλου, ντόπια αυγά, πατάτες επίσης από τον κήπο τηγανισμένες σε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως (Κριτσάς).

Έξω από την πόλη του Αγίου Νικολάου οι κήποι δίνουν και παίρνουν. Είτε μέσα στις αυλές των σπιτιών, είτε στον κάμπο. Κάπου εκεί έχει και τον δικό του κήπο το φιλαράκι μου ο Ανώμαλος. Εκεί ασχολείται καθημερινά για τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεχόρτισμα, πότισμα, σκαπέτι, ψεκασμούς, φάρμακα για τυχόν ασθένιες, γενικότερος έλεγχος. Δεν είναι εύκολο. Οι κήποι δεν πάνε με αυτόματο πιλότο. Θέλει καθημερινή και έντονη απασχόληση για φτάνεις -και αν- στη συγκομιδή.

 Πατατιές πριν ακόμα φτάσουν στο σημείο που είναι έτοιμες...

...δίπλα από τις πατάτες, τα πανάγια κρεμμύδια...

...οι φασολιές χωρίς τον Τζακ...

...τα κολοκύθια.. μας αρρώστησαν αυτές οι κολοκυθιές αλλά πάμε για άλλες...

...αγγουράκια...

 ...μελιτζανιά σε πρώιμο στάδιο...

 ντοματιές...

 πιπεριές...

το μαρούλι...

 το καλαμπόκι...

η αγκινάρα, που είναι και πανέμορφο φυτό και εξαιρετικός μεζές για ρακή!

 ...καρπουζιά σε βρεφική ηλικία...

 παρομοίως και η πεπονιά...

και τα πεντανόστιμα βλήτα τα οποία πραγματικά φυτρώνουν όπου γουστάρουν μέσα στον κήπο. Σε όποιο σημείο πέφτει νεράκι στο χώμα, ένα βλήτο δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνιση του. Προφανώς από εκεί προέρχεται και ο χαρακτηρισμός ανθρώπων σαν 'βλήτα'!!!

η περισυλλογή ξεκίνησε για να μαγειρέψουμε και τίποτα...

 κάποιο μπριάμ και καμιά σαλατούλα τα βγάλαμε για σήμερα...

με φρέσκο κρεμμυδάκι!!!

Πάλι καλά λοιπόν, που πέρα από το μεροκάματο αφιερώνουμε και λίγο χρόνο για να ζήσουμε. Δεν είναι και λίγο πράγμα στις μέρες μας. Ειδικά άμα καταφέρνεις να ζεις ωραίες καταστάσεις και στιγμές με φίλους. Ο ερχομός του Ράκου ήταν ευτυχία για μένα. Και απ' ότι έγραψε και ο κοντούλης στο άρθρο του, πέρασε όμορφα κι εκείνος. Και ελπίζω να μην είναι ο τελευταίος που θα έρθει. Ακούτε εκεί στον Κορυδαλλό? Γιατί αυτή είναι η φάση μας ρε... να την περνάμε όμορφα!!!

Υ.Γ: Λουκά ...περνάνε οι μέρες φίλε! Σε περιμένω!
Υ.Γ 1: Ναι μωρή Τασάρα!!!
Υ.Γ 2: Αρχηγέ? Τζόνυ?!?! Αντώνη!?!?!
Υ.Γ 3: Ελπίζω όλοι οι αναγνώστες του blog να έχετε οργώσει τις παραλίες με τις σκηνούλες σας.
Υ.Γ 4: Με προσοχή όμως γιατί πλέον το camping τιμωρείται με πρόστιμο με νέο νόμο που περάστηκε στον.... Κ.Ο.Κ!!!!
Υ.Γ 5: Ωραίο αρθράκι για όποιον έχει όρεξη να διαβάσει: Ελεύθερος


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/7/13 15:02

    Ηθελα να μουνε Θεος για να το κατορθωνω
    τσ' ωρες oπου μαστε μαζι να σταματω το χρονο!!gio..xers..

    ΑπάντησηΔιαγραφή