Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Νοσταλγός του...Rock n' Roll

Γυρνώντας από το Α!ΤΕΙ... αφού διεκπεραίωσα κάποιες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις ώστε να ξεκινήσω και επίσημα τη πρακτική μου, -φοβερό!μετά από 9 χρόνια σπουδών μπήκαμε στη τελική ευθεία για το πτυΧίο!- έπεσα πάνω σε αυτό εδώ το φοβερό οικοδόμημα...




Είναι πολυκατοικία κανονικά έτσι... δεν είναι κάποιο κτήριο πολιτιστικού κέντρου σε περιοχή που έχει αναδείξει τον πιο κιτς Δήμαρχο της επικράτειας.


Για την αισθητική του δε θα πω κουβέντα, ότι γουστάρει ο καθένας και ασφαλώς αρμόδιοι για το θέμα είναι το Υπουργείο Πολιτισμού -που είσαι Γερουλάνο για να δεις τα παιδιά της αλλαγής- και φυσικά οι μέτρ του είδους, Ικτίνος, Καλλικράτης και Santiago Calatrava.
Έχει τύχει και το οικόπεδο στο οποίο βρεθήκαμε να ζούμε καλώς ή κακώς κουβαλάει κάμποσα χρόνια ιστορίας που φρόντισαν για αυτή και οι προηγούμενοι ένοικοι. Ένα από τα πράγματα που με εκνευρίζει πάρα πολύ είναι η ασέβεια της Ιστορίας -του όποιου πολιτισμού- αλλά εξίσου με εκνευρίζει και η καπήλευση της. Τι θέλω να πω για να μη πλατειάζω, εκνευρίζομαι με τους ανθρώπους που μηδενίζουν τα πάντα αλλά επίσης εκνευρίζομαι και με τους ανθρώπους που θεωρούν ότι επειδή, κάποιοι κάποτε, φτιάξανε τον Παρθενώνα, θα πρέπει σήμερα όλος ο κόσμος να πληρώνει σε εμάς που κατοικούμε γύρω από αυτόν και κάποιο επίδομα, τύπου παραγωγής πολιτισμού;! συντήρησης πολιτισμού;! κάτι τέτοιο φαντάζομαι. Θα έχετε ακούσει το γνωστό τσιτάτο "όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες εσείς κατοικούσατε στα δέντρα". Τι να το κάνεις όμως, που αυτοί οι οποίοι φτιάχνανε τους Παρθενώνες, δεν έχουνε άμεση σχέση με το παρόν και αυτοί που τότε ζούσανε στα δέντρα, σήμερα φτιάχνουν iphone. Προσωπικά χέστηκα και για τα δύο. Η ιστορία όπως και η τέχνη ανήκει σε όλους όσους θέλουν, ενώ η τεχνολογία και τα iphones κατα βάση ανήκουν σε όσους έχουν φράγκα.Τώρα μπορεί κάποιος πικρόχολος να μου πει ότι τα iphone δε θα ζήσουν 2.500 χρόνια και πως αν πέσουν κάτω σπάνε, ενώ ο Παρθενώνας έχει αντέξει σεισμούς,λοιμούς,καταποντισμούς και τους κανονιοβολισμούς του Έλγιν -καλά θυμάμαι;!-. Ε, και εγώ θα του πω ότι ο Παρθενώνας, δεν έχει οθόνη πολλαπλής αφής, ένα σκασμό αισθητήρια, wi-fi κάρτα για να μπαίνει στο ιντερνετ και φυσικά δε στέλνει μηνύματα,δε τραβάει φωτογραφίες και εννοείται αν τον πάρεις τηλέφωνο δεν θα απαντήσει κανείς. Κάπως έτσι πάνε αυτές οι κουβέντες και ξαφνικά βρίσκεσαι να μετράς το ποιος την έχει μεγαλύτερη, αλλά έχεις ξεχάσει ότι αναφέρεσαι για ψωλές άλλων.
Μια χαρά είναι να γνωρίζουμε την ιστορία ώστε να αποφεύγουμε σαν κοινωνία την επανάληψη των ίδιων λαθών, πρόβλημα είναι να κολλάμε στο παρελθόν, χωρίς να κάνουμε τίποτα για το παρόν και να πιστεύουμε παράλληλα, ότι μας αξίζει καλύτερο μέλλον. Δεν θυμάμαι που είχα διαβάσει ότι... "λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει"... δηλαδή τι;! αυτή η οικοδομή παραπάνω είναι δείγμα αρχής για τη"κλασική εποχή" του στρατηγού Παπαδήμου;! -χιούμορ-.

Υ.Γ. Σταυράκο, πως πήγε η ρακέτα με τον Αλέκο; Ρουφήξατε ήλιο;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου