Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

2013, πάρ' το στα χέρια σου ή πάρε το μακρύτερο από τα τρία!

  Το 2012 έφυγε, το 2013 ήρθε. Εμείς, μεταξύ μας, λέγαμε τα χειρότερα για το 2012 που φεύγει και ευχόμασταν το 2013 να είναι 'η χρονιά μας' με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εντάξει, όχι και με πολλούς τρόπους, έμμεσα ή άμεσα ευχόμασταν να γίνει κάτι καλύτερο με τα λεφτά. Ο ...φωτορεπόρτερ Αρκάς φωτογράφησε το 2012 και το 2013 την ώρα της αλλαγής...






  Προσωπικά, θέλω να ευχηθώ σε όλους ότι καλύτερο, οτιδήποτε και να σημαίνει το 'καλύτερο' για τον καθένα ξεχωριστά. Η στάνταρ ευχή για όλους είναι η ΥΓΕΙΑ και η ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Προσωπικά επίσης, θέλω να εύχομαι τα παραπάνω σε όλους κάθε μέρα. Το γεγονός ότι είναι 31 Δεκέμβρη και αύριο ξημερώνει 1 Ιανουαρίου, δεν είναι κάτι παραπάνω -στην πραγματικότητα- από να ήταν 3 Απριλιόυ και αύριο να ξημέρωνε 4 Απριλίου. Εθιμοτυπικά όμως, όλοι μας λίγο πολύ μπαίνουμε σε αυτό το τριπάκι του καθορισμού του χρόνου -σαν μέγεθος- από ώρες, μέρες, βδομάδες, μήνες και έτη.
Κάθε πρωί θα ανταλλάξουμε τις καλημέρες μας. Η 'καλημέρα' έχει μια πολύ σοβαρή δόση λογικής. Η συντριπτική πλειοψηφία, το βράδυ κοιμόταν έτσι το πρωί που θα ξυπνήσει για να το ζήσει σκληρά, έχει την τάση να ευχηθεί 'καλημέρα'. Η ζωή διακόπηκε για κάποιες ώρες απαραίτητου ύπνου. Με το ξύπνημα και την επιστροφή στη ζωή είναι λογικό να πεις τις 'καλημέρες' σου με τους πάντες. Εκτός από λογικό είναι και πολύ ωραίο, νομίζω. Στις επόμενες μονάδες μέτρησης, περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο, που από μόνοι μας -μέσω των μονάδων μέτρησης- έχουμε κάνει το χρόνο θηλιά στο λαιμό μας. Έτσι την Δευτέρα, συγνώμη, την τσαγκαροΔευτέρα επιλέγουμε να είμαστε ασήκωτοι βράχοι. Έχει τελειώσει το Σαββατοκύριακο και ξεκινάει άλλη μια εβδομάδα. Λες και οι καθημερινές δεν αποτελούνται από 24 ώρες, λες και τις καθημερινές δεν ...γερνάμε, παρακαλάμε να έρθει η Παρασκευή. Νομίζω πως ξέρω έναν λόγο που συμβαίνει αυτό...




  Στη συνέχεια, περνάμε στον μήνα. Συνήθως ο μήνας που μας πέρασε, 'μας γάμησε' και περιμένουμε άσπρες μέρες στον επόμενο. Επίσης, θέλουμε να κυλήσουν όλοι οι μήνες σαν κάποιες καθημερινές μέχρι να έρθει επιτέλους ο Ιούνης. Κάπως έτσι πλησιάζουμε στη μεγάλη στιγμή. Η μεγάλη μονάδα μέτρησης. Αλλαγή χρόνου. Οι περισσότεροι από εμάς, θα μιλήσουμε με τα χειρότερα λόγια για τη χρονιά που τελειώνει, να πάει στα τσακίδια, να φύγει και να μην ξανάρθει. Επίσης, θα παρακαλάμε και θα ευχόμαστε, η νέα χρονιά να φέρει τα καλύτερα. Το 2012 -και το κάθε 2012- το διαολοστέλνουμε γιατί έχουμε την κακιά συνήθεια, να κλίνουμε προς την κακοπροαίρετη κριτική. Γιατί όταν θα κάτσεις να αναλογιστείς πως πήγε το 2012, σχεδόν αυτόματα το μυαλό θα πάει στα άσχημα και όχι στα ωραία. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια που με τόσο φθόνο στέλνουμε στα τσακίδια, δεν θα έρθουν ποτέ ξανά και είναι οι ίδιες μας οι ζωές. Ίσως να χρειαστεί να μας υπενθυμίσουμε και ότι η ζωή είναι μία. Κάπου εδώ, φτάνω και στον κύριο λόγο που με οδήγησε να γράψω αυτό το κείμενο. Η λογική της ανάθεσης.
  Άλλη μια πολύ σοβαρή ευχή που έχω για όλους μας, είναι να πάψουμε να είμαστε παρατηρητές και κακοί κριτές των καταστάσεων γύρω μας. Το να κρίνεις είναι το εύκολο. Το να αναθέσεις είναι επίσης εύκολο. Το να αναλάβεις, είναι το δύσκολο. Αυτός είναι και ο λόγος που ακούω βερεσέ τις ευχές για ευημερία, καλές δουλειές, κέρδη, αγάπη κλπ. Δηλαδή, καλοδεχούμενα είναι όλα αυτά αλλά δεν θα τα φέρει σε κανέναν το 2013. Τα ίδια λέγαμε και το 2011 για το 2012 και είδαμε τι έγινε. Το νέο ημερολόγιο για το νέο έτος, δεν θα φέρει από μόνο του τίποτα σε κανέναν. Ότι θέλουμε να πάρουμε, πρέπει να παλέψουμε για να το πάρουμε. Μπορεί να μην τα φανταζόμασταν έτσι τα πράγματα, μπορεί να μην 'εκπαιδευτήκαμε' κατάλληλα για αυτό, αλλά έτσι είναι στην τελική. Η ανάθεση της σωτηρίας μας, πρέπει να γίνει σε εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα, θεωρώ γελοίο πλέον, στην Ελλάδα της κρίσης να λέμε 'υπομονή, θα φτιάξουν τα πράγματα'. Όποιος νομίζει ότι τα πράγματα -από μόνα τους- θα λειτουργήσουν για τη δική μας ευημερία δεν είναι καν ονειροπόλος. Κοιμάται όρθιος. Όποιος νομίζει ότι αυτοί που καθορίζουν τα πράγματα -και μιλάω για τους πολιτικούς- κινούνται με γνώμονα το δικό μας συμφέρον είναι γελασμένοι και εκτός τόπου και χρόνου. Παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε στην ανάθεση. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Τσίπρας που το πολιτικό του σχέδιο ερμηνεύεται από την κοινωνία σαν ένα νέο 'λεφτά υπάρχουν', έφτασε από το 4% των προηγούμενων εκλογών να χτυπάει πλέον 30% στις δημοσκοπήσεις. Σε συνέντευξη του, ο ίδιος έχει πει ότι εμείς δε θέλουμε να μας αναθέσει ο ελληνικός λαός το έργο της σωτηρίας του και αυτός να συνεχίσει να είναι αυτός που είναι. Πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να καταλάβει ότι αυτός αποφασίζει και η κυβέρνηση πράττει.
  Δεν γίνεται να λες για τη δουλειά σου ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, όταν καλά καλά δεν γνωρίζεις τα εργασιακά σου δικαιώματα, σκύβεις μπροστά στην εκμετάλλευση και τρέμεις να απεργήσεις επειδή την επόμενη μέρα μπορεί να σε διώξουν. Όταν δεν είσαι μια γροθιά με τους συναδέλφους σου απέναντι στην όποια εκμετάλλευση του εργοδότη σου.
  Δεν γίνεται  να λες για την ...'πουτάνα την κοινωνία' ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, όταν αδιαφορείς για τον εκφασισμό της, όταν δεν σέβεσαι ο ίδιος την έννοια του 'κοινού', όταν κοιτάς τον γείτονα σου σαν να είναι εχθρός επειδή πάρκαρε στη ...θέση σου και κλειδώνεις τον σκουπιδοτενεκέ σου μην πετάξει κάνας άλλος μέσα τα σκουπίδια του.
  Δεν γίνεται να παραπονιέσαι για το 'μπουρδέλο κράτος' και να περιμένεις να φτιάξουν τα πράγματα, όταν μένεις αμέτοχος στα όργια που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα. Όταν στις εκλογές του Ιουνίου ψήφισες Σαμαρά επειδή ντε και καλά ήθελες ευρώ. Ή ακόμα χειρότερα αν ψήφισες τους φασίστες επειδή η νοημοσύνη σου είδε στη χρυσή αυγή, γροθιά στο σύστημα. Όταν αδιαφορείς που η Δικαιοσύνη έχει εξαφανιστεί και αντί να είναι στη φυλακή οι υπεύθυνοι της κατάντιας, σου κουνάνε το χέρι στα τηλεοπτικά πάνελς. Όταν αδιαφορείς που θα πληρώσεις τον ίδιο φόρο με τον Αλαφούζο και τον Βγενόπουλο.
  Δεν γίνεται να αδιαφορείς για τα πάντα, να κοιτάς μόνο τον κώλο σου και παράλληλα να περιμένεις από μόνα τους τα πράγματα να φτιάξουν για σένα. Ή πάρε την κατάσταση στα χέρια σου ή αν συνεχίσεις με τη λογική της ανάθεσης, ετοιμάσου να ζήσεις σαν σκλάβος.
Καλή χρονιά να έχουμε!!!


Υ.Γ: Σπυράκο, μαθαίνω ότι η ζωή σε νησί το χειμώνα πάει καλά! Και μη χειρότερα!!

Υ.Γ 1:

Υ.Γ 2: Το 2013 θα χρειαστεί πολύ πετάλι για να ξεφεύγουμε. Ακούς Θωμά?!?!
Υ.Γ 3: Πολύ ωραίο -20λεπτο- ντοκυμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για την ιδιωτικοποίηση του  Ο.Σ.Ε. Εκτροχιάστε τις ιδιωτικοποιήσεις
Υ.Γ 4: Εδώ Αθήνα....

 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/1/13 12:12

    ρακο!!!
    καλη χρονια ρε,
    εστω και απο εδω...
    φωτ.

    το νου σου να φυγεις γρηγορα απο εκει ε;;
    http://www.youtube.com/watch?v=9o4r237hRAs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xronia kala! H zwh sto nisi exei ginei anekdoto,elpizo sto telos na einai apo ta anekdota pou tha bgaloun gelio...sto xeri mou einai! H moni allagi pou katalaba htan auti tis zwhs tou Thomakou.kali poreia na exei to egxirima file k pou ksereis mporei na salparoume k emeis gia to megalo nisi! Stayrako synexise to grapsimo opote bgaino na exo na diabazw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή